הצהרה: אתר אוגרים ישראל אינו תומך בהרבעה מכוונת שאינה נעשית על ידי בתי גידול מוסמכים ומתועדים!
המידע הבא ניתן מכיוון שישנם הרבה מקרים בהם אוגרים חדשים מגיעים במחשבה שהם מאותו המין אך לאחר מכן מתברר כי מדובר בזכר ונקבה ויש הריון לא רצוי כמו כן ישנם מקרים רבים בהם נמכרות או נמסרות אוגרות בהריון ללא ידיעה מוקדמת של המאמצים על כך, על כן חשוב לציין כיצד יש לנהוג במקרה של אוגרת בהריון או המלטה לא מתכוננת
הרבעה:
הרבעה מכוונת אינה מומלצת לאנשים שאינם מנוסים ואינם בתי גידול מתועדים, כמו כן על מנת להרביע באופן מוסרי ונכון יש צורך בהבנה של גנטיקה של אוגרים כמו כן עדיף לדעת את השושלת של האוגרים אותם מתכוונים להרביע, בחירת הפרטים אותם רוצים להרביע צריכה להעשות בקפידה על מנת למנוע מומים או סיבוכים בהריון ו/או בהמלטה. אין להרביע אוגרים מאותה שושלת גנטית (אחים, אמא, אבא וכו') מכיוון שדבר זה מעלה את הסיכוי למחלות ומומים גנטים וכמו כן עלול להעלות את הסיכון להריון והמלטה בסיכון. חובה לציין שהריון מטבעו הינו דבר אשר מעמיס על כל המערכות בגוף של נקבה ולכן יש להתייחס לכך בהתאם, הרבעות מרובות ומגילאים צעירים עלולים לגרום לאוגרת לבעיות בריאותיות רבות, לקצר משמעותית את אורך חייה וגם להוריד משמעותית את איכות החיים! כמו כן נרשם כי אוגרות אשר חוו הריון (או הריונות) נוטות להיות הרבה יותר תוקפניות ורגישות לסטרס (דבר שאינו בריא לאוגר) על כן עמדת האתר הינה נגד הרבעה מכוונת.
חשוב לציין שאוגרות מתייחמות כל 3 ימים לערך מרגע הגיען לבגרות מינית, אוגרות ימליטו בממוצע 7-10 גורים בכל המלטה אם כי יכול להיות אף יותר.
הריון:
אימצתם אוגרת ואתם חושדים שהיא בהריון, נתחיל בסימנים מקדימים להריון וכיצד יש לנהוג כאשר מופיע אחד או כמה מסמינים אלו.
סימנים מוקדמים לזיהוי הריון:
גיל- אוגרות יכולות להכנס להריון בגיל 6-7 שבועות, עם זאת ישנם מקרים מתועדים בהם אוגרות נכנסו להריון גם בגיל 5 שבועות בלבד! אם האוגרת שלכם מעל גיל 5 שבועות ויש מצב שהיתה במגע עם זכר הסיכויים לכך שהיא בהריון גבוהים.
מחלות אחרות- יכול להיות שתראו שהבטן של האוגרת גדלה אך לפני שאפשר לדעת בוודאות שמדובר בהריון יש לשלול מחלות אחרות אשר עלולות לגרום לכך; מחלות כמו דלקת רחם (Pyometra), סרטן או גידול, בעיות לב או בעיות בעיכול כתוצאה מעיכול לקוי. אתם יכולים לראות סימנים נוספים במידה ומדובר באחד מהמחלות הללו כגון: שתיה מרובה מהרגיל, תאבון מוגבר או אובדן משקל (בעיקר מעל הצלעות).
בטן- כנראה יהיה הסימן הראשון שיעיד על כך שהאוגרת בהריון במידה והיא פעילה כרגיל, אוכלת ושותה כרגיל וישנו סיכוי שהיתה עם זכר אז סביר להניח שמדובר בהריון. יש לזכור שבמקרה כזה אשר מדובר בהריון האוגרת ככל הנראה נמצאת כבר בשליש השלישי להריון (10+ ימים) אז ככל הנראה תמליט בפחות משבוע.
זיהוי של בטן הריונית יתבטא בכך שהאוגרת תקבל צורת "אגס"
פטמות מוגדלות- באותו הזמן שהבטן תגדל גם הפטמות יתבלטו. עם זאת לרוב קשה לזהות פטמות על אוגרים קטנים אז לא צריך לדאוג במידה ולא מצליחים לראות את הפטמות. בנוסף התעסקות עם האוגרת בשלב הזה של ההריון עלול לגרום לסטרס ולא מומלץ על כן לא כדאי להרים את האוגרת רק בכדיי לבדוק את הפטמות.
התנהגות- דרך נוספת לזהות שהאוגרת בהריון היא לפי ההתנהגות שלה, אוגרות בהריון ובעיקר בתקופה של השליש השלישי להריון יתחילו להתנהג בצורה מעט שונה, האוגרת תאסוף חומרי קינון ותתחיל לבנות קן באיזור מבודד בכלוב. כמו כן האוגרת תתחיל לאגור יותר מזון בקן (כמובן שלכשעצמו זה לא בהכרח סימן להריון אך בנוסף לשאר הסימנים זהו סימן נוסף שאפשר לזהות באוגרות בהריון)
לקראת המלטה- כדי לזהות שהאוגרת הינה לקראת המלטה שימו לב להתנהגות חסרת שקט כמו כן טיפוח ואכילה לסירוגין, יכול להיות שאפילו "תצעק" עליכם במידה ותנסו לגעת בה.
וטרינר- במידה ואינכם בטוחים אם האוגרת שלכם בהריון ואתם חושדים בכך רצוי לקחת לוטרינר שיאבחן אם אכן האוגרת בהריון. במידה והבטן נפוחה אך אין המלטה עד 7-10 ימים או אינה מציגה סימנים נוספים להריון מלבד בטן נפוחה יש לגשת לוטרינר לבדיקה מקצועית.
טיפול באמא ובגורים:
ברגע שזיהיתם שהאוגרת שלכם בהריון חשוב מאוד להמנע מנגיעה בבטן, אוגרות בהריון מאוד רגישות ועל כן מגע שכזה עלול להכניס אותה לסטרס ואולי אפילו לפגוע בעוברים.
כלוב- בשלב ראשוני במידה ונמצאת באותו כלוב עם זכר יש להפריד בין הזכר והנקבה, נקבה בהריון לקראת המלטה ולאחר מכן רצוי להחזיק בכלוב קטן, ללא קומות או דברים שעלולים להיות מסוכנים לאוגרת או לגורים. הכלוב צריך להכיל קערת מזון, בקבוק מים ומסתור רצוי לשים את קערת המזון ובקבוק השתיה במקום נגיש ורחוק מהקן כך שברגע שתחליפו או תמלאו מים/אוכל תהיה הפרעה מינימלית לאם ולגורים. חשוב לציין שאין לשים גלגל ריצה בכלוב של אוגרת לקראת המלטה וגורים צעירים.
דוגמא לכלוב שמתאים לאוגרת בהריון ולאחר ההמלטה (יש להסיר את הגלגל!)
חומר לקינון- האוגרת תרצה לבנות קן רך ונעים לקראת ההמלטה ובשביל הגורים, כדאי לספק לה חומר קינון מתאים. חומר קינון מתאים הינו חתיכות נייר טואלט כפי שמוצג בתמונה. בשום אופן אין לשים צמר גפן או חומר קינון קנוי שעשוי מצמר מכיוון שחומרים אלו מסוכנים לאוגרים ועלולים לגרום למוות
תזונה- יש לוודא שהאוגרת אוכלת תזונה מלאה במהלך ההריון ותקופת ההנקה. רצוי לא לעשות שינויים קיצוניים בתזונה מכיוון שעלול לגרום לבעיות בעיכול. רצוי להוסיף לתזונה הרגילה מעט גבינה או יוגורט דל שומן (ללא תוספות טעם) על מנת לסייע עם חיזוק של סידן והגברה של יצור החלב ברגע שהגורים יוולדו.
בנוסף יש לדאוג לתוספת חלבון בתזונה כגון: חתיכת ביצה קשה או מקושקשת (ללא שמן או תבלינים), חתיכת עוף מורתח במים ללא מלח או תבלינים, תולעי קמח יבשות, שרימפס מיובש, שיבולת שועל או גריסים יבשים.
פירות וירקות כמו ברוקולי, מלפפון, כרובית, גזר, תפוחים, בננות ותותי-שדה יכולים לסייע בתוספת של מינרלים וויטמינים לאוגרת בהריון ומניקה עם זאת יש להאכיל בכמויות קטנות בכדיי לא ליצור בעיות לא רצויות במערכת העיכול (ובמיוחד במידה והאוגרת אינה רגילה לאכול מזונות אלו)
כיצד לנהוג לקראת תאריך ההמלטה- ביום ה13 לערך של ההריון יש להשאיר את הכלוב עם האוגרת במקום שקט וחשוך בבית שבו אין הרבה רעש או תנועה ולהמעיט לגשת לכלוב, את המצע בכלוב לא כדאי להחליף עד שגורים פוקחים את העיניים (גיל שבועיים לערך) כמו כן אין לגעת באמא או בגורים עד אותו גיל. יש להדגיש שוב שהחלפת מים או הוספת מזון רצוי לבצע בזהירות ובכמה שפחות הפרעה לאם ו/או לגורים.
בגיל שבועיים לערך האוגרים יפקחו עיניים ויתחילו להסתובב בכלוב, כמו כן יתחילו להתעניין במזון רגיל ומים, ודאו שפיית הבקבוק נגישה לגורים.
השאירו את האמא עם הגורים עד גיל 5 שבועות ובגיל 5 שבועות יש להפריד לקבוצות מין (נקבות וזכרים בנפרד) כמו כן מומלץ להשאיר את האמא מופרדת מהאב על מנת למנוע הריונות מרובים אשר עלולים להזיק לבריאות האוגרת. את הנקבות ניתן להשאיר עם האם במידה ואין כלוב נוסף. בגיל 7-8 שבועות צריך להפריד כל אוגר לכלוב נפרד (במיוחד כאשר מדובר באוגרים סורים) לכן מומלץ להתחיל למסור לבתים (במידה ואינכם מתכננים להשאיר את כולם) בגיל 7 שבועות. במידה ומדובר באוגרים גמדיים ניתן להשאיר אחים מאותו המין יחד, דבר זה אינו מומלץ למגדלים לא מנוסים, אך לשים לב לסימני מריבות ובמידת הצורך להפריד. כמו כן יש לנקוט באמצעים הנדרשים על מנת לגדל קבוצה של אוגרים גמדיים יחד (כלוב בגודל מתאים ושאר צרכים בהתאם לגידול קבוצה)
סיבוכים- בכל מקרה שנראה שיש משהו שאינו כשורה או שהאוגרת או הגורים הינם במצוקה, אם יש קושי בהמלטה או כל סימן אחר שעלול להראות על סיבוך יש להתייעץ מיידית עם וטרינר ובמידת הצורך לגשת לוטרינר. סיבוכים עלולים לגרום למוות לגורים וגם לאם.
נטישת גורים- אוגרות שסובלות מסטרס ובמיוחד אוגרות שמדובר בהריון ראשון עלולות לדחות את השגר או חלק מהגורים במידה ודבר שכזה קורה יש להפריד את האם באופן מידי מהשגר (או את הגור/ים הנטוש/ים) על מנת למנוע קניבליזם. לאחר מכן יש לגשת מיד לוטרינר על מנת לקבל הנחיות כיצד לטפל בגורים הנטושים. אין לנסות להאכיל או להתעסק עם הגורים ללא הנחיה והדגמה של בעל מקצוע מנוסה!